BK Hamer Beloften (Mol) en BK W5K (St-Niklaas), 26-27/09/2020

BK Hamer Beloften (Mol) en BK W5K (St-Niklaas), 26-27/09/2020

Op 26 september vond in Mol het meermaals uitgestelde BK hamer voor beloften plaats. Evelyne Claes, intussen laatstejaars belofte, verdedigde er de Tiense kleuren in een wedstrijd die – op de titelverdedigster na – alle kanten uit kon. Het werd inderdaad een spannende wedstrijd met 3 atletes die streden voor de 2 resterende medailles. Evelyne trok met een worp van 45m21, haar derde prestatie ooit, helaas aan het kortste eind en zag daarmee als 4e de stiekem verhoopte medaille met 21 cm aan haar neus voorbijgaan.

Op 27 september organiseerde AC Waasland in Sint-Niklaas zijn jaarlijkse werpvijfkamp, die voor de masters tevens gold als Belgisch kampioenschap.

Serge Lefèvre nam dit jaar zonder uitzicht op een medaille deel, ermee rekening houdende dat er in elke categorie elk seizoen jongere atleten bijkomen en oudere doorschuiven naar de volgende leeftijdsgroep.

Bovendien begon de dag rampzalig met een hamerworp van 29m82, dit is ruim 5 meter minder dan normaal. De resultaten van de volgende proeven lagen ook een stuk onder zijn normale niveau: 9m58 met de kogel, 25m83 met de discus en 20m09 met de speer. Misschien kon de laatste proef, het gewichtwerpen en normaal Serges sterkste nummer nog voor een opsteker zorgen, maar ook daar liep het mis: 11m55 is zowat 1,5m onder zijn niveau. In de totaalstand leverde dat “slechts” 2186 punten op, of 350 punten minder dan zijn gemiddelde werpvijfkamp.

Dan verging het de andere Tiense deelneemster een stuk beter: Evelyne Claes had haar ontgoocheling van het BK beloften een dag eerder blijkbaar al voor een stuk verwerkt. Van bij de eerste proef hield ze de spanning erin: na 2 nulworpen met de hamer, moest ze haar derde (en laatste) poging op zekerheid gooien. 41m51 was het resultaat. Hoewel ze door schouderproblemen nooit kogel doet, wist ze het tuig toch 10m13 ver te stoten. Haar discus landde na 31m13, wat een normale prestatie voor haar is. Zoals dat bij werpvijfkamers wel vaker het geval is, is het speerwerpen ook Evelynes zwakste proef; een worp van 18m19 was het resultaat. In de laatste proef, het gewichtwerpen, voert Evelyne momenteel de Belgische ranglijsten aan met 14m36. Ze benaderde haar PR tot op 12 cm en wist daarmee nog een pak punten te sprokkelen. Daarmee kwam ze in totaal tot 2775 punten, een verbetering van haar PR met exact 100 punten. Die prestatie levert haar in 1 klap maar liefst 3 clubrecords op: beloften, seniors en alle categorieën. Van een geslaagde dag gesproken!

Sluit Menu