Trainingsgroep in de kijker – deel 7

Trainingsgroep in de kijker – deel 7

RCT blikt terug op het voorbije seizoen. We spraken kort met alle trainers en keren nog eens terug naar de hoogtepunten voor hen in dit bizarre (atletiek)jaar. Aan het woord werptrainer Serge.

“Net als de andere trainers kan ik alleen maar beamen dat 2020 een speciaal atletiekjaar was. Als kleinste trainingsgroep van RCT, met alleen Evelyne Claes en mezelf, viel de schade in dit coronajaar al bij al nog mee.”

“Tijdens de eerste lockdown lagen we bijna volledig stil, veel meer dan de conditie te onderhouden met duurloopjes en wat spurttrainingen zat er voor haar niet in. De technische oefeningen die ze thuis zo goed en zo kwaad mogelijk probeerde te doen, werden af en toe gefilmd en ik gaf dan feedback op die filmpjes. Toen de maatregelen werden versoepeld, konden we terug afspreken op het Houtemveld om de draad weer op te nemen en werptrainingen te organiseren. Doordat ik intussen fulltime thuiswerkte, konden we op basis van haar werkschema 1 of 2 keer per week overdag afspreken om te gaan trainen. Daarbij viel op dat ze met de hamer veel regelmatiger is geworden: de afgelopen jaren waren worpen over de 44 meter (met 4 kg) eerder uitschieters, maar dit jaar haalde ze die afstand op bijna elke training.”

Met slechts 7 wedstrijden, waaronder 2 Belgische kampioenschappen, slaagde ze er helaas niet in om de geboekte vooruitgang ook in de tabellen te krijgen. Op 2 verschillende wedstrijden wist ze 45m29 te gooien, haar tweede beste officiële prestatie ooit.

“Als we Evelynes palmares van het afgelopen zomerseizoen overlopen, dan mag dat best gezien worden, lijkt me. Op het BK alle categorieën haalde ze de finale en werd ze met 44m70 mooi 7e. Op het BK beloften vloog de hamer nog verder: 45m21. Jammer genoeg nog 12 cm te kort voor een podiumplaats. Hoe dan ook, met haar 45m29 staat ze in de ranglijsten op de 9e plaats AC en 7e bij de seniores.”

In het gewichtwerpen kwam de beloning voor het harde werk er wel: ze wist haar PR op te trekken van 13m18 vorig jaar tot maar liefst 14m36. Met die prestatie slaat ze 3 vliegen in 1 klap: een clubrecord voor beloften, seniores en AC, met als extraatje de beste Belgische jaarprestatie zowel bij de seniores als AC. Daarnaast werkte Evelyne ook nog enkele werpvijfkampen af. Haar kogel- en discusprestaties werden al belicht in Pauls overzicht en droegen bij tot haar totaal van 2775 punten, een verbetering van exact 100 punten ten opzichte van vorig jaar. Die prestatie leverde haar eveneens een drievoudig clubrecord bij de beloften, seniores en AC op en daarmee voert ze de Belgische ranglijst aan bij de seniores en staat ze tweede bij AC.

De andere helft van de trainingsgroep nam het afgelopen seizoen deel aan slechts enkele wedstrijden M50, allemaal masterkampioenschappen, die Serge hieronder samenvat.

“Op het BK indoor in maart vloog de kogel 10m43 ver, goed voor een 5e plaats en een provinciale titel. Outdoor vond het eerste kampioenschap plaats op 15/8. De 3e plaats met de hamer was wellicht het meest teleurstellende resultaat van het jaar (34m64), ik ging voor zilver, maar die zwakke prestatie lag puur aan mezelf. Door de zilveren medaille in het gewichtwerpen (12m84) later op de dag smaakte de spreekwoordelijke pil gelukkig iets minder bitter. Op 20 september volgde het BK Master, met een nipte finaleplaats in het kogelstoten (10m50 – 8e) en een 6e plaats in het discuswerpen (29m67). Het seizoen werd een week later afgesloten met een 5e plaats op het BK werpvijfkamp.”

Sluit Menu